mans

mans

dissabte, 26 de gener del 2013

LES HORMONES I EL COMPORTAMENT

No fa gaires anys que es va descobrir que les hormones tenien una important influència en el nostre estat d’ànim. I va ser a partir d’aquí quan van començar a fer-se investigacions de les endorfines, també conegudes com “les hormones de la felicitat”.

Sembla ser que quan ens estressem, augmenta el nivell de cortisol, cosa que implica un estat d’alerta i de preparació per l’acció defensiva. Ara be, si s’acumula molt de cortisol, ens passa gaire be el contrari: ens sentim mes cansats i angoixats, amb dificultat per concentrar-nos i amb facilitat per deprimir-nos.

El Dr. Juan Hitzig, professor de Biogerontològia de La universitat Maimónides de Buenos Aires, va estudiar i demostrar la connexió entre la salut del cos i de la ment (psicosomàtica): cada pensament genera una emoció, que a la vegada, mobilitza un circuit hormonal que te una influència en les cèl•lules que te un organisme. A partir d’aquí, va elaborar el que anomena “Alfabet Emocional SARD”. 

Les conductes “S” (serenitat, silenci, saviesa, sexe, son, somriure) promouen la secreció de serotonina; les conductes “R” (ressentiment, ràbia, rancor, resistència, repressió) faciliten la secreció de cortisol.
Les conductes S generen actituds A (ànim, amor, apreci, amistat, apropament); les conductes R promouen les actituds D (depressió, desànim, desesperació, desolació).

Quan mes cortisol acumulem i menor quantitat de serotonina tenim, pitjor estem i tendim a emmalaltir. Es per això que segregar endorfines ens facilita disminuir l’ansietat i superar l’estrès. 

És dons possible modificar els nivells químics de hormones amb un esforç personal i no només amb l’ utilització d’altres substàncies externes al nostre propi laboratori biològic.
Tota aquesta informació s’explica i està continguda en el llibre “La Buena Crisis”, escrit per Alex Rovira Celma, escriptor i economista, llicenciat en Ciències Empresarials per ESADE, i col•laborador de TV3 i “La Vanguardia”."



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada